نما کامپوزیت ساختمان یکی از روش های مدرن در طراحی و ساخت نمای ساختمان محسوب می شود که اولین بار توسط کشور آلمان به جهان معرفی شد. نمای کامپوزیت ساختمان در سال های ابتدایی تولید با استقبال خوبی مواجه نشد. در حقیقت، بسیاری از معماران و طراحان ساختمانی این روش را به رسمیت نمی شناختند. با گذشت زمان و رفع نواقص موجود در نما کامپوزیت آلومینیومی، این سبک از طراحی به یکی از بهترین گزینه های نمای ساختمان تبدیل گردید.
نما کامپوزیت ساختمان از سه لایه تشکیل شده است. این نما شامل دولایه از ورق های آلومینیومی و یک لایه از جنس پلی اتیلن می شود. ضمنا، لایه بیرونی نمای کامپوزیت باید دارای روکش استر اپوکسی رزین و PVDF باشد. این دو ماده به عنوان تثبیت کننده رنگ و مقاومت بیشتر لایه خارجی مورد استفاده قرار می گیرند. امروز در مجله آجر نسوز آریا قصد داریم با نما کامپوزیت ساختمان آشنا شویم؛ در ادامه با ما همراه باشید.

نما کامپوزیت آلومینیومی چیست؟
همانطور که بالاتر اشاره کردیم، نما کامپوزیت ساختمان نوعی پوشش مدرن در طراحی بیرونی سازه است که با وزن کمتر، مقاومت بالاتر و زیبایی بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. این نمای ساختمان از جنس آلومینیوم و پلی اتیلن ساخته شده می شود؛ در نتیجه بسیار سبک است. همین موضوع علت محبوبیت این نمای ساختمانی است. در گذشته، جهت طراحی نمای ساختمان، معماران و طراحان سازه، تنها قادر بودند که با استفاده از سیمان، سنگ و آجر پروژه را به اتمام برسانند. استفاده از این موارد علاوه بر وزن بیشتر، مقاومت و زیبایی کمتری نسبت به نمای کامپوزیت دارد.
مزایای نمای کامپوزیت
نمای ساختمان کامپوزیت یکی از مدرن ترین روش های موجود در دنیا به حساب می آید که مزیت های متعددی دارد. یکی از بزرگترین ویژگی های نمای کامپوزیت، وزن بسیار کم آن است. استفاده از این نوع نمای ساختمان موجب خواهد شد وزن نهایی سازه نسبت به نمای سیمانی، آجری و سنگی بیش از 40 درصد کمتر باشد. از دیگر مزایای نمای کامپوزیت می توان به طراحی و جلوه مدرن آن اشاره کرد. استفاده از این نمای ساختمانی موجب خواهد شد سازه شکیل تر و مدرنیته تر به نظر برسد.
علاوه بر تمام این موارد، نما کامپوزیت ساختمانی نوعی عایق محسوب می شود. این نما در برابر آتش سوزی بسیار مقاوم است. هم چنین، عایق صدا نیز به حساب می آید. طول عمر بالا، عایق صدا و مقاومت در برابر آتش از مزیت های مهم این نمای ساختمانی محسوب می شوند. در ادامه به دیگر ویژگی های نمای کامپوزیتی می پردازیم.

ویژگی های نمای کامپوزیت آلومینیومی
- پایداری در برابر شرایط محیطی
- آب بندی مناسب جهت هدایت و خروج آب باران بدون نفوذ به زیر نما
- قابلیت شستشو
- حمل و نقل آسان و نصب و مونتاژ سریع
- ایجاد طرح های متنوع حتی در سطوح دشوار
- تنوع رنگ
مواد سازنده نما کامپوزیت ساختمان
نمای کامپوزیت آلومینیومی از دولایه آلومینیوم و یک لایه پلی اتیلن ساخته شده است. لایه خارجی این نما دارای پوشش استر اپوکسی رزین و PVDF است. این دو ماده در وهله اول موجب تثبیت رنگ نما می شوند و در قدم بعدی مقاومت سازه را در برابر شرایط آب و هوایی افزایش می دهند. نمای کامپوزیت در برابر صدا نیز بسیار مقاوم است.
در واقع، نمای کامپوزیتی تنها نمای ساختمان مقاوم به صدا در میان دیگر نماها به حساب می آید. کامپوزیت از سه لایه تشکیل شده است که در میان هریک از این لایه ها هوا قرار دارد. علاوه بر این، نمای کامپوزیت با یک فاصله مشخصی از سطح سازه نصب می شود. در نتیجه، هوای موجود در میان کامپوزیت و سازه، به عنوان نوعی عایق صدا عمل می کند.

معایب نمای کامپوزیت آلومینیومی
استفاده از نمای کامپوزیت، معمولا از نظر اقتصادی، نمایی به صرفه شناخته نمی شود، زیرا در زمان اجرای آن بر روی نما، نیاز به ایجاد زیرساخت خاصی است. هنگام نصب نمای کامپوزیت آلومینیومی، علاوه بر اجرای شاسی در زیر کار، باید ورق آلومینیوم و لایه میانی از جنس مواد پلی اتیلین نصب شود. به همین دلیل و با توجه به همین توضیحات، قیمت تمام شده آن بالا می رود و برای ساختمان های اقتصادی به صرفه نیست. با توجه به ضخامت بسیار کم ورقه های آلومینیومی، نمای کامپوزیت در برابر شرایط جوی بسیار نامطلوبی مانند باد و طوفان، شکل اولیه خود را از دست می دهد و پس ازگذشت زمان تغییر شکل پیدا می کند. (منبع)
مشکلات نما کامپوزیت ساختمان
- مقاومت کم در برابر ضربه
- آسیب پذیر در برابر باد بسیار شدید و طوفان
- هزینه نصب و اجرای بالا
- جذب ذرات معلق در هوا (در نمونه خارجی این مشکل به دلیل رنگ استاتیک وجود ندارد)