فونداسیون ساختمان یا همان پی ساختمان، نوعی عامل ایمنی و پایدار کننده در ساختمان سازی است. فرایند فونداسیون در مراحل ابتدایی ساخت و ساز و درست پس از گود برداری آغاز می شود. این فرایند جهت افزایش سطح ایمنی و بالا بردن پایداری سازه مورد استفاده قرار می گیرد. در واقع، فونداسیون ساختمان، نقش بسزایی در طول عمر و امنیت سازه ایفا می کند. شاید برای شما هم سوال شده باشد که مزایا و معایب فونداسیون ساختمان چه مواردی هستند؟
به طور کلی، پی ساختمان با هدف جلوگیری از نشست زمین ایجاد شده است. به واسطه فونداسیون، امکان نشست زمین در زیربنای ساختمان وجود نخواهد داشت. علاوه بر این، فونداسیون وزن و فشار ناشی از ستون ها، باد و زلزله را از سازه به زمین منتقل می کند. در ادامه این مطلب قصد داریم به مزایا و معایب فونداسیون ساختمان بپردازیم؛ با مجله آجر نسوز آریا همراه باشید.

فونداسیون چیست؟
به پایین ترین قسمت ساختمان که وظیفه تحمل فشار و انتقال وزن از سازه به زمین را برعهده دارد، فونداسیون یا پی ساختمان گفته می شود. این فرایند اولین مرحله در ساخت و ساز ساختمان است و پس از گود برداری و تخریب شروع می شود. فونداسیون ساختمان انواع مختلفی دارد و هریک از آن ها جهت استفاده در سازه های خاصی مورد استفاده قرار می گیرند. برای استفاده ایده آل از فونداسیون ساختمان، ابتدا باید جنس خاک، میزان زلزله پذیر بودن منطقه و نوع سازه (مسکونی، تجاری، هتل، کارخانه و…) مشخص شود. پس از تعیین این موارد، انتخاب بهترین نوع فونداسیون با توجه به موارد ذکر شده انجام خواهد شد.
مزایای فونداسیون ساختمان
همانطور که بالاتر گفته شد، فونداسیون وظیفه انتقال فشار از سازه به زمین را برعهده دارد. اما این موضوع تنها یکی از ویژگی ها و مزایای فونداسیون ساختمان است. در حقیقت، پی ساختمان مزیت های متعددی دارد که مقاوم سازی سازه و جلوگیری از نشست زمین مهم ترین آن ها محسوب می شوند. در ادامه قصد داریم به مزیت های فونداسیون ساختمان بپردازیم:
افزایش پایداری و کاهش خطرات ناشی از حوادث
پی یا فوانداسیون به عنوان یک پایه ایمن و محکم در پایین ترین قسمت ساختمان ایجاد می شود. این مکانیزم موجب می شود ساختمان در برابر حوادث طبیعی و غیرطبیعی بسیار زیادی نظیر زلزله، طوفان و فشارهای وارده توسط خود سازه، در امان باشد. افزایش پایداری و کاهش خطرات ناشی از حوادث، یکی از مهم ترین مزایای فونداسیون ساختمان به حساب می آید.
کاهش هزینه های ساخت و ساز (تعمیر و بازسازی)
فونداسیون به عنوان پایه ساختمان باید از مواد اولیه باکیفیت ساخته شود. این قسمت از سازه بدون شک یکی از مهم ترین بخش ها محسوب می شود. در نتیجه استفاده از مصالح درجه یک و باکیفیت موجب افزایش طول عمر و پایداری آن خواهد شد. استفاده از مواد اولیه باکیفیت در ابتدا کمی هزینه نهایی را افزایش می دهد، اما در بلند مدت شما را از بازسازی و تعمیر مجدد فونداسیون بی نیاز می کند. این موضوع تاثیر بسزایی در کاهش هزینه های ساخت و ساز دارد.
جلوگیری از نشست سازه
همانطور که در پاراگراف اول اشاره کردیم، هدف و فلسفه اصلی ایجاد فونداسیون و پی، جلوگیری از نشست سازه است. در حقیقت جلوگیری از نشست ساختمان، مهم ترین مزایای فونداسیون ساختمان محسوب می شود. ایجاد پی با استفاده از ابزار مدرن و مواد اولیه درجه یک، موجب خواهد شد، زمین زیر ساختمان در مساحت زیربنا تحت هیچ شرایطی نشست نکند.

معایب فونداسیون ساختمان
استفاده از مکانیزم های مختلف، همواره مزایا و ویژگی های مثبتی در اختیار شما قرار می دهد. باید به این موضوع توجه داشته باشید که هر مکانیزم و روش علمی، در کنار مزایا، معایبی نیز به همراه دارد. معایب فونداسیون ساختمان شامل موارد خاصی می شود. این معایب شامل افزایش هزینه، بالا رفتن مدت زمان تحویل سازه و مشکلات حمل و نقل می شوند. در ادامه به معایب فونداسیون ساختمان می پردازیم:
- هزینه ها: فونداسیون یکی از بخش های پر هزینه در ساخت و ساز ساختمان است و هزینه بالایی برای طراحی و اجرای آن صرف می شود. همچنین در صورت وجود خطا در طراحی یا اجرای فونداسیون ممکن است هزینه ها بیشتر شده و نیاز به تعمیرات و نگهداری بیشتری داشته باشد.
- پایداری خاک: این پایه باید بر روی خاکی قرار گیرد که پایداری کافی داشته باشد. در صورت وجود خاک های نا پایدار، فونداسیون نیاز به تکنولوژی های خاصی مانند پایه های عمیق دارد که هزینه های بیشتری را به همراه دارد.
- زمان: طراحی و اجرای فونداسیون زمان بسیاری را می طلبد و ممکن است به طولانی شدن دوره ساخت و ساز منجر شود. همچنین در صورت وجود مشکلات در فونداسیون، زمان بیشتری برای تعمیرات و نگهداری صرف خواهد شد. با این وجود از مهم ترین معایب فونداسیون ساختمان همین زمان بر شدن روند ساخت و ساز است.
- مشکلات حمل و نقل: فوندانسیون باید در محل ساخت و ساز ساخته شود و در صورت وجود مشکلات در حمل و نقل ممکن است روند ساخت و ساز به مشکل بخورد. با این وجود می توان از این موضوع به عنوان یکی از معایب استفاده از فونداسیون ساختمان یاد کرد.
- نیاز به فضای کافی: فونداسیون نیاز به فضای کافی برای اجرا دارد و در صورت وجود محدودیت در فضا ممکن است مشکلاتی ایجاد شود. (منبع)